Højtlæsning



BILLEDBØGER


Små døde dyr af Ulf Nilsson og Eva Eriksson. Bogen her er så sød, og inviterer til en grundig og alvorlig men på samme tid humoristisk snak om døden.
Dyrene, der dør - enten selv, eller skal slagtes. Er de syge, og er det synd for dem - alle sammen? Er store dyr bedre end små dyr? Og kan de bare kravle op igen, når de får det bedre? Fine små digte om hvert dyr gør fortællingen sød og højner det kunstneriske niveau. Futte - lillebror, der stiller alle de dumme spørgsmål. Fortælleren, der ikke er så meget for døden, og Ester, der styrer slagets gang. 3 børn, der får en eftermiddag til at gå med at filosofere over døden og holde begravelser for dyrene.


Døden i en nøddeskal af Eric Maddern og Paul Hess. En historie, der stammer fra skotske fortælletraditioner. Jeg valgte den fordi min far og dermed Jakobs bedstefar er blevet alvorligt syg, og vi af den grund har snakket lidt om døden. Historien er fantastisk til at snakke om døden, og den fangede Jakob fra start til slut. En drengs mor er syg og ligger for døden, men drengen når at møde døden og fanger ham i en nøddeskal og smider den langt ud på havet. Moren bliver raks, og alt virker lykkeligt indtil de to skal igang med livet og ikke kan få mad, da de ikke kan slå ihjel - dyr og afgrøder kan ikke slagtes/skæres. Drengen må derfor erkende, at døden er en nødvendig del af livet. Historien ender lykkeligt, idet døden lader drengens mor leve, fordi han forstår sammenhængen og frigiver døden efter lang tids søgen. Vi fik en god snak om døden, og hvordan den opleves uretfærdig. En god historie som udgangspunkt til lidt livsfilosofi.

Kim Fupz Aakeson: Køteren. Fortællingen om drengen, der må leve med alkoholiske forældre, som hundser rundt med ham konstant. Drengen finder trøst ved at købe en hemmelig hund for sine egne penge. Hunden støtter og hjælper ham, og lærer ham til sidst, hvordan man fungerer sammen som familie.

Katrine Marie Guldager: Anton og nattens dæmoner. Fantastisk fortælling om frygten for mørket. Faktisk lyttede begge unger med til højtlæsningen selvom den ældste var 10 år. Jeg husker selv, hvordan mørket kunne skræmme, så emnet er helt sikkert vedkommende for de små.

 

Astrid Lindgren: I skumringslandet. En klassiker, som vækker følelserne frem under læsningen. Man går aldrig fejl af Lindgrens fortællinger.


Dyrefabler af Anders Morgenthaler. Små lette historier om dyrene, der som oftest opfører sig meget mærkeligt. Der høres høj latter i rummet, når vi læser dyrefablerne. Ordene er enkelte steder skiftet ud med billeder, så de ikke-bogstavkundige kan læse aktivt med. Billederne hænger fantastisk godt sammen med historien, som barnet kan huske og selv læse ud fra billederne og ikonerne mange gange, efter den blev læst højt. Der er mange timers underholdning i disse bøger - og måske også en mening.


"Drengen, der voksede for meget" af Sisse Ramholt med illustrationer af Toril Bækmark. En meget anbefalelsesværdig bog, om at skabe rum og plads for drengen - meget konkret beskrevet og meget forståeligt og det ligger lige for at få talt om de børn, som det kan være svært at rumme i børnehave eller skole. Desuden er illustrationerne bare utrolig smukke, meget neutrale med få klare farver, der understreger det luftige og konkrete i bogen rigtig godt. For de ældste børnehavebørn og indskolingsbørnene.
 
"Drengen og Morgenstjernen" af Josefine Ottesen









"Far, mor og hele balladen" af Glenn Ringtved. Om Gilbert og Gilberts forældre, der ønsker sig det helt almindelige liv - som i reklamerne. Gilbert lever ikke helt op til forventningerne, og hvad stiller man så op med sådan et rigtigt barn?


"Regnbuefuglen" af Eric Maddern og Adrienne Kennaway. For første gang har Jakob selv lånt en bog i skolen - som ikke er en find Holger eller flunker-bog. Fortællingen er et folkesagn fra Nordaustralien, om en krokodille som ejer al ild og ikke vil dele med de andre dyr selv om de fryser. Fuglen venter tålmodigt på at krokodillen kigger væk, og på rette øjeblik flyver den ned og tager ilden, som den deler ud til træerne, der derfor kan brænde og give ild til menneskene. Ilden bliver nu delt mellem alle, krokodillen må blive i sumpen, fuglen får de smukkeste regnbuefarver og gemmer ilden i sit hjerte. Smuk og sød fortælling. Det blev gennemskuet, at det jo ikek kunne være rigtigt - og vi måtte have en snak om, hvad sagn er for noget, så det var ekstra bonus i samtalen. Billederne er smukke og varme.

Joyce Dunbar og Gary Blythe (genfortalt af Vagn Lundbye): Her er livets stjerne: Smukke billeder med enkel poesi, der genfortæller juleevangeliet smukt. Digtet udbygges efterhånden, så vi starter med slutningen og sætter mere og mere på foran, så vi på sidste side hører hele fortællingen. Billederne er utrolig detaljerede og levende og suger os med ind i fortællingen.

Kim Fupz Aakoson: Farmanden var absolut vores datters favorit gennem en lang periode. Det sjove og utrolige i, at man kan lede efter en ny far, men alligevel til sidst finder sin egen far og beholder ham - selv om mor og far så ikke længere bor sammen, var bare så overvældende sjovt for hende.

Røver af Kim Fupz Aakeson og Kamila Slocinska. En sjov og humoristisk fortælling, som udvikler sig uventet - sådan som vi kender det fra Kim Fupz Aakeson.
En sikker succes.

Dovendyret af Daniel Zimakoff og Lea Leten: En sjov lille fortælling om både et dyr og om en dreng og hans forståelse af voksenverdenen, og hvordan forældre og børn må tale sammen om vores opfattelser af virkeligheden :-) God til en snak med dit barn bagefter.
 



Fra idag er vi cool af Susann Opel-Götz:  Forsiden i sig selv kan ikke få en dreng til at lade være med at åbne for historien :-) Læs bare.

HØJTLÆSNING FOR SKOLEBØRN


"F for Fatima" af Lise Andersen - en bog om forholdene i Yemen, hvilket giver anledning til rigtig mange snakke om kulturforskelle, børneopdragelse, børns rettigheder til for eksempel at gå i skole, piger/kvinder i forhold til drenge/mænd, religioners ritualer (påklædning, mad mm.), rettigheder i samfundet til jobs, læger/hospital og meget meget mere. Hun ville slet ikke kunne læse bogen selv, men er meget nysgerrig og interesseret, og jeg synes bogen fungerer rigtig godt, da den tydeligt viser nogle af de problemstillinger der er - i hvert fald med vestlige øjne - i Yemen, uden vi møder en fuldstændig kuet pige. Fatima er en pige med lyst til livet, hun har kærlige forældre, som er forstående og lyttende, og alligevel møder vi kulturen og hverdagen, hvor kvinder og piger ikke prioriteres lige så højt som mænd. En meget realistisk bog uden at udstille Yemen som en verden af pinsler. Bogen kan læses for børn på mellemtrinnet - jeg synes det er vigtigt at læse den højt, da barnet møder en meget anderledes verden, som der er behov for at få talt om.

Ken Denning: Balder bøgerne. Hvilken ufattelig humor. Hvor har vi grinet af Balder, der kan finde på de mest utrolige og opfindsomme historier. Balder, der får vendt hele verden på hovedet, og får os til at tænke over alle de ting, vi hele tiden skal, fordi vi skal. Vi slugte samtlige Balder bøger på stribe, og der var stor sorg, da vi sluttede af med "Farvel og tak, Balder"







Peter Gotthardt: Feerne i Rosendalen

Ole Lund Kirkegaard: Gummi-Tarzan, Albert, Otto er et næsehorn, Lille Virgil, Orla Frøsnapper, Frode og alle de andre rødder. Alle sammen klassikere, som kan læses på forskellige alderstrin - derved vil det være forskelligt, om det er læs-selv eller læs højt.

Astrid Lindgren: Ronja Røverdatter. Klassikeren, som tryllebandt mig, da den kom i biografen for flere år siden end jeg vil indrømme. Jeg læste den højt for min datter, da hun var 9 år med stor succes. Hun var ligeså optaget af den utrolige historie om hvordan Ronja overkommer uvenskaberne i skoven, og de utrolige oplevelser hun kommer ud for på vejen. Vi afsluttede læsningen med filmen, som stadig er fantastisk. Der er følelser, action og mystik i de rette mængder.
Josefine Ottesen: Krystalhjertet. Historien om Mira, hvis forældre er i et blandet ægteskab. Den ædle slægt og de fattige rejsende med overnaturlige evner. Mira har svært ved at respektere husets regler, og er mere uregerlig end sine søskende. Hun gør oprør mod sin mor og får brændemærket mærket for sin fars slægt. Mira flygter fra hjemmet og kæmper med sin egen identitet - hvem er hun egentlig, og hvilke evner besidder hun?
 
 


Jens Sigsgaard: Palle alene i verden. Når den læses højt for de aller-yngste skolebørn eller de ældste børnehavebørn holder den helt klart endnu.


Kim Fupz Aakeson: Vitello
Historierne om Vitello bliver klassikerne for vores børn. Som jeg husker Lotte og lillebror, sådan kommer de til at huske Vitello. Vitello er fræk, sjov og tør tænke alle de forbudte ting. Han er fantastisk, og alle historierne læses med stor interesse, smil, gys og glæde.

 
Disney: serien om klokkeblomst og feerne. Egentlig hedder de læs-let bøger, men hjemme hos os var interessen for bøgerne der tidligere end evnen til selv at læse dem, så derfor blev det højtlæsning




Neil Gaiman: Coraline. Om den unge pige Coraline - ikke Caroline. Hun er lige flyttet til et stort og mystisk hus. Hendes forældre arbejder meget, og hun går rundt alene meget af sin tid. Hun udforsker huset, hvor der også bor et par ældre kvinder med katte og en mand med et loppecirkus.
Coraline finder en mystisk dør og en dag kryber hun igennem døren og finder en parallel verden - her bor en mor, som har tid til hende, og som ønsker Coraline skal blive hos hende. Coraline finder dog ud af, at denne mor er ond, og hun kæmper mod hende, for at komme tilbage til sit almindelig liv.
Historien har mange paralleller til Alice i eventyrland, men den appelerer godt til de unge med gysergenren. Desuden giver den en anderledes oplevelse, fordi den er skrevet i den grafiske genre - du kan også låne den som almindelig roman, og der er lavet en film, så der er rigelig mulighed for at udforske forskellige medier. En meget anbefalelsesværdig bog på flere forskellige alderstrin - den kan også læses igen og igen uden at miste sin magi, og du finder bare flere detaljer deri. Smukt værk.


Opfindelsen af Hugo Cabret af  Brian Selznick. Denne bog er an blanding af almindelig tekst og den grafiske genre. Den er smukt skrevet, smukt tegnet - og tegningerne er helt uden tekst. En anderledes oplevelse. Hugos mission er at genopdage sin fars opfindelse. Hugo lever fattigt i Paris.


Elektriske Heidi på tur af Elisabeth Gjerluff Nielsen. En fantastisk bog. Heidi gør tingene på sin helt egen måde - som er helt anderledes end de voksnes. Vi hører om hendes oplevelser via to børn, hun egentlig er barnepige for. Heidi sender dem breve om sin sommerferie, mens de selv går og venter på, deres forældre kan holde ferie. Sammen med bogen er der en CD, da Heidi godt kan lide at spille musik. Nogle sange er lige så skøre som Heidi, men ungerne har lyttet til numrene igen og igen og igen, og nu er de så blevet udvidet med et dansenummer koreograferet af Ada. Jeg ved, Elisabeth Gjerluff også har opsat bogen som teaterstykke. Der er desuden en etter - med titlen Elektriske Heidi 

 Yana og Eliah af Martin Glaz Serup og Lillian Brøgger. Glæder jeg mig rigtig meget til at læse højt for børnene. Det blev desværre ikke den store succes. Alle de mange enkeltstående historier om forskellige børn i starten var ikke en succes - måske fordi vores forventning til bogen ikke var, at de mange små hjistorier var fuldstændig adskilte. Og så ligner historierne hinanden meget med en filosofisk form og langsom fortællen, der gør, at historierne ikke skal læses op umiddelbart efter hinanden. En enkelt fortælling i ny og næ havde måske ændret oplevelsen.
Jeg må erkende, at vi ikke fik læst færdig - hvilket ikke er hyppigt forekommende herhjemme...

Dennis' dramatiske dage af Ole Nielsen: En fuldstændig skør historie om Dennis, der oplever de mest vanvittige ting. Jeg vil tillade mig at sammenligne den med Blader, der altid kommer for sent i skole. I begge fortællinger er hele verdens korrekthed sat ud af spil og drengen kan skyldes ud i toilettet, møder kæmpeedderkopper og Dennis sluger ved et tilfælde tandlægens arm og bliver anholdt, fordi man ikke må spise sin tandlæge. Det er dog et uheld, og det hele løser sig til slut, så Dennis kan komme i seng og sove godt og blive klar til en ny uge! Masser af gode grin og snak om, hvad der kan lade sig gøre, og hvad der ikke kan, når man har en søn som min, der gerne vil have orden i sagerne.


Ingen kommentarer:

Send en kommentar